Bij sommige versies van blackjack kun je als speler proberen om het huis verslaan door samen te werken met andere spelers aan tafel om de kaarten die zijn gedeeld te tellen en heimelijk met elkaar te communiceren. Met die kennis kan je vervolgens een schatting maken van de kaarten die nog op de stapel zitten, en die het meest waarschijnlijk zijn om als volgende worden uitgedeeld. Naast het kaarten tellen is er echter ook een hele andere manier om je winkansen bij blackjack te verhogen. En het is niet wat je denkt.
In een paper die onlangs door Physical Review A werd gepubliceerd, schetsen een aantal onderzoekers namelijk het opmerkelijke theoretische scenario dat er met blackjack gewonnen kan worden door middel van Quantum Entanglement, Kwantumverstrengeling. En voordat je je nu hardop afvraagt waar we het in hemelsnaam over hebben, willen we je alvast geruststellen door te zeggen dat we het stap voor stap gaan uitleggen. Want als je je winkansen kunt verhogen in blackjack, dan wil je er natuurlijk het fijne van weten.
Wat is Kwantumverstrengeling?
Kwantumverstrengeling is kort gezegd een fenomeen uit de kwantummechanica waarbij 2 of meer kwantummechanische objecten op een zodanige manier met elkaar verbonden zijn, dat het ene object niet meer volledig beschreven kan worden zonder daarbij het andere ook specifiek te benoemen — zelfs al zijn de beide objecten ruimtelijk gezien van elkaar gescheiden. En dan hebben we het inderdaad over het vakgebied van Einstein en de zijnen (alhoewel Einstein niet zo’n fan was van Quantum Entanglement). Kwantumverstrengeling is hoe dan ook één van de vreemdste ideeën in de moderne natuurkunde. Twee verstrengelde deeltjes, ongeacht waar ze zich in het universum bevinden, kunnen onmiddellijk met elkaar communiceren. En dit leidt weer tot de conclusie dat deze communicatie schijnbaar sneller kan reizen dan de snelheid van het licht.
Oké, en wat heeft dit met blackjack te maken?
Nou, wetenschappers realiseerden zich dat de kaarten die aan elke persoon worden gedeeld ook onderling gecorreleerd zijn. Ze komen immers allemaal uit dezelfde stapel, en er is maar één kaart van elke soort. Dus vroegen ze zich af: is ook hier sprake van Kwantumverstrengeling? Dat leidde tot een blackjack-experiment dat werd gepubliceerd in Physical Review A, en 2 spelers beschrijft: Alice en Bob, die onderling samenwerken om het huis te verslaan, met als doel om Bob te helpen winnen. Er komen drie strategieën aan bod.
- Alice en Bob tellen op de traditionele manier kaarten.
- Alice laat Bob haar kaarten zien.
- Ze gebruiken een kwantumsysteem om hen te helpen beoordelen of ze voor een hit of stand moesten gaan.
Heel licht voordeel dankzij Quantum Entanglement
Alice zou eerst gaan en het kwantumsysteem gebruiken om Bob zo te informeren over het al dan niet kiezen van een derde kaart. Op deze manier kon Bob de informatie uit het kwantumsysteem gebruiken om zijn eigen strategie te bepalen. In dit geval zag hij de kaart van Alice dus niet rechtstreeks (zoals bijvoorbeeld in het tweede scenario), maar haalde hij de informatie uit het kwantumsysteem. Verrassend genoeg gaf dit systeem Alice en Bob een klein (heel klein weliswaar) voordeel, in het geval dat er een klein aantal kaarten op de stapel lag. Zoals wel vaker in wetenschappelijk onderzoek over nieuwe onderwerpen, zijn er nu echter meer vragen dan antwoorden en wij verwachten dat er meer onderzoeken zullen komen naar dit thema. Maar het zou wat zijn: een nieuwe blackjack strategie om het huis te verslaan!